Flytande, pure & vanlig mat!

Materialet som jag följer är framtaget av:

Dietisetrna Obesitastemet,Gastrocentrum
Karolinska Universtitetssjukhuset Huddinge
Kirurgkliniken Södertälje Sjukhus
Kirurgkliniken Capio S:t Görans sjukhus

Denna information vänder sig till vuxna personer som opererats med Gastric bypass.

MAT EFTER ÖVERVIKTSOPERATIONEN

Den lilla magsäcks fickan som skapats rymmer till en början ca 1 msk (15ml). Det ger en snabb och bestående mättnadskänsla vid mattintag vilket är syftet med opertationen. Det innebär att portionerna måste vara mycket små.
Du behöver äta lite och ofta, Regelbundna måltider fördelade över dagen öär grunden för att det ska fungera.

Magsäcksfickan blir med tiden lite större men får absolut inte töjas ut för mycket.

Kostbehandlingen efter op tiden är indelad i 3 perioder:

1. Flytande kost i 1-2 v efter op, därefter
2. Purékost i 2 veckor för att sedan övergå till
3. Vanlig mat i små portioner som är mager & proteinrik

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

FLYTANDE KOST

Du börjar äta flytande kost dagarna efter op. Det är viktigt att inte äta el dricka för fort. Använd till en början tesked. 1 dl ska ta ca 20 min,.

Ditt vätskeintag ökar snabbt dagarna efter operationen. Totalt intag per dag ska vara 1,5 l energi-och näringsrik dryck eller soppa samt 0.5 l kalorifri.

Vi råder till 5 dl mjölkprodukter om dagen då det innehåller både fullvärdigt protein och kalcium.

För att du ska kunna få i dig tillräckligt behöver du börja äta/dricka redan på morgonen. Regelbundna måltider fördelade över dagen är grunden för att det ska kunna fungera.

Dagsmeny flytande kost

Frukost          
2 dl välling, fil, yoghurt el mjölk
Mellanmål       2 dl VLCD
Lunch              2 dl slät, varm soppa
Mellanmål       2 dl VLCD
Mellanmål       2 dl jucie
Middag            2 dl VLCD
Mellanmål       2 dl välling, fil, yoghurt el mjölk
Kvällsmål        2 dl välling, fil, yoghurt el mjölk


Vi råder till 3 påsar VLCD (tex Naturdiet, Nutrilett, Cambridge) per dag under flytperioden då det ger dig den näring du behöver.

Totalt vätskeintag ska vara minst 2 l om dagen. Utöver ovanstående behöver du minst 2 dl kalorifridryck tex vattten, mineralvatten, kaffe el te.

Soppor du äter ska vara helt släta. Mixa soppor med bitar. Soppan ska inte var för tjock. Späd med mjölk el buljong efter behov.

Matlagningstips

*   Laga vanliga soppor efter din egen kokbok. Mixa dem släta.
*   Det finns färdiga soppor i frys-kyl disken. Mixa efter behov.
*   Barnmatsburkar 5 mån späds med 1 dl mjölk och 1 dl buljong el vatten. Krydda efter smak, räcker till 2 port.
*   Laga "Varma koppen" med mjölk istället för vatten. Sila el mixa soppan till slät konsistens.
*   Använd kryddorna för att få variation!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

PURÉKOST

Drick senast 30 min före el tidigast 30 min efter måltid.

Dagsmeny purékost

Frukost          *  1.5 dl välling, fil, yoghur + 1-2 msk fruktpuré ELLER
                       *  1 dl gröt m 1 mks mos + 0.5-1 dl mjölk  ELLER
                       *  1 dl äggröra + 0.5-1 dl mjölk


Mellanmål       * 1.5 dl fil, yoghurt, välling ELLER
                        * 1.5 dl fruktpuré alt mosad banan ELLER
                        * 2 dl VLCD

Lunch               1 dl puré av kött, fisk el kyckling
                         0.5 dl potatismos + 1 tsk rapsolja
                         0.5 dl puré av rotfrukter el grönskaer

Mellanmål        1 dl lättmjölk, 1 sk hårt bröd + 1 msk bredbart pålägg

Middag             som lunch

Mellanmål        se ovan

Mellanmål        VLCD

Dryck               1.5 l vätska om dagen inkl 0.5 l mjölk, fil el yoghurt


Matlagningstips 

* Berika 3 måltider med 2 msk Resource proteinpulver (apoteket).
* Passera vanlig mat i mixer el matberedare till slät konsistens.
   När du passerar kött tillsätt lite sås annars blir det svårt att finfördela. Såsen bör lagas av mjölk & toppredas.
* Barnmatsburkar 5 månader har lagom konsistens.
* Använd 1 tsk rapsolja el flytande margarin till matlagning vid lunch och middag för att tillgodose livsnödvändiga fettsyror. 


///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


VANLIG MAT               

Efter 3-4 v ska du övergå till små portioner vanlig, mager och proteinrik mat. Så ska du äta resten av livet. Börja med finfördelad och mjuk mat
tex fisk, färsrätter och kyckling skuret i små bitar.

Dagsmeny vanlig mat

Frukost
          *  1.5 dl mjölk, fil, yoghurt, fullkornsvälling ELLER
                       * 1 dl gröt & 0.5 dl mjölk samt 0.5-1 l skiva hårt bröd, lättmargarin, 1-2 sk pålägg


Mellanmål       * 1 frukt + 1 dl Keso ELLER
                        * 1 dl lättyoghurt, - fil & 1-2 skorpor, eller 1 sk hårt bröd, lättmargaring, pålägg


Lunch              * 1 dl (ca 50 g) fisk, fågel, kött eller ägg
                          1 dl kokt ris, pasta eller 1 liten potatis
                          0.5 dl grönsaker, kokta eller råa
                          0.5 dl mager sås med 1 tsk rapsolja

Mellanmål           se ovan
Middag                se lunch
Mellanmål           se ovan
Mellanmål           se ovan
Dryck                  1.5 l vätska om dagen inkl 0.5 l mjölk, fil, yoghurt

Livsmedelsval

* Gör fiberrika livsmedelsval tex fiberrikt bröd, gröt och välling.
* Välj magra och proteinrika pålägg som skinka, ost, leverpastej, fisk och ägg
* Använd 1 tsk rapsolja eller flytande margarin till matlagningen vid lunch och middag för att tillgodose livsnödvändiga fettsyror.


Kommentarer
Postat av: JD - Gastric Bypass opererad

men varför får du börja med vanlig mat så tidigt? jag gjorde min op 1 september, men har ännu inte börjat :P (eller jo lite - men ska egentligen inte) konstigt. haha

2010-10-06 @ 10:20:08
URL: http://josdil.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback