GBP-Info

Gastric by-pass



Introduktion

Gastric by-pass är en kombination av en liten mage och delvis urkoppling av tunntarmen. Man tvingas till att äta mindre matportioner samtidigt som möjligheterna att ta upp föda minskar. Man ansåg tidigare att denna metod var förenad med allt för stora risker för att användas som förstahandsmetod vid överviktskirurgi. P.g.a. den utmärkta viktnedgången har man på många ställen idag börjat använda den som förstahandsmetod, främst hos kraftigt överviktiga.



Hur operationen går till

Vid gastric by-pass delar man magsäcken uppe vid övre magmunnen. Därefter tar man en del av tunntarmen och kopplar den till nya lilla magsäcken. Maten som tidigare har passerat genom hela magsäcken och tolvfingertarmen innan den har nått tunntarmen går nu direkt ner i tunntarmen. Metoden kan variera mellan olika sjukhus avseende storlek på den nya magsäcken och avstånden mellan de olika kopplingarna.



Komplikationer

Alla patienter som opereras kan drabbas av komplikationer. Risken vid enkla ingrepp är naturligtvis mycket liten men finns ändå alltid där. Vid större operationer, som t.ex. gastric by-pass, måste man alltid räkna med att några patienter drabbas av komplikationer. Komplikationer efter gastric by-pass är principiellt av två slag, dels generella komplikationer som kan förekomma efter alla typer av kirurgi, dels komplikationer som är specifika för just detta ingrepp.

De generella komplikationer som inträffar i samband med operationen är t ex sårinfektion, blodpropp, lunginflammation, etc. Man brukar räkna med att någon av dessa komplikationer inträffas hos 1-2% av patienterna. Denna typ av komplikationer kan oftast lätt behandlas och leder sällan till långvariga men. I anslutning till operationen kan även tarmvred (stopp i tarmen) inträffa. Det kan antingen bero på felaktig kosthållning eller sammanväxningar i magen. Ibland behövs en ny operation för att lösa problemet. Den vanligaste sena komplikationen (som inträffar flera månader efter operationen) är ärrbråck. Man kan räkna med att detta uppstår i 5-10 % av fallen. Ett ärrbråck måste vanligen åtgärdas med en ny operation.

En mycket allvarlig komplikation är läckage från de olika suturlinjer (nya förbindelse mellan magsäck – tarm och tarm – tarm) som finns inne i buken. Läckage är en allvarlig komplikation som oftast leder till en ny operation. Läckage inträffar vid 3-5 % av operationerna. Läckage ger ofta långvariga problem med förlängd sjukhusvistelse i flera veckor och antibiotikabehandling.

Sena komplikationer relaterade till gastric by-pass är framför allt magsår och näringsbrist. Magsår uppstår ibland i suturraden mellan den nya lilla magsäcken och tunntarmen. I de flesta fall är dessa magsår relativt enkla att behandla men i enstaka fall kan man behöva operera. Ca 5 % av patienterna får någon gång i efterförloppet ett dylikt magsår.

Dödliga komplikationer är extremt ovanliga men finns och inträffar i ca 1 fall av 1000 opererade.



För och nackdelar

Gastric by-pass är en operationsmetod som uppvisar mycket bra resultat avseende viktnedgången. Operationen är idag rutin på många av de sjukhus som opererar överviktspatienter och vid en lyckad operation är patienten oftast mycket nöjd.

Det finns två nackdelar med gastric by-pass; risken för allvarliga komplikationer och oron för vad som händer på lång sikt. Förekomsten av allvarliga komplikationer är större vid gastric by-pass än vid gastric banding. Vid gastric by-pass tar maten en ny väg genom mage och tarm. Vi vet att näringsupptaget förändras men vi vet inte vad detta leder till på lång sikt.


Långtidsresultat

Efter 3-5 år ses i stora material en 70-80% reduktion av övervikten. Efter 14 år kvarstår en viktreduktion på 50-70 %.

(källa och bild från: Kirurgkliniken/Sophiahemmet)



LOVE
M


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback